Halogeny w piękne słoneczne dni lub piękną gwiaździstą noc

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gery67
    Drive
    • 2010
    • 51

Jak klapa jest podciśnieniowa, to sprawdź jeszcze rurkę od podciśnienia. Może ciśnienie ucieka.

Ten link to ta część (tylko sprawdź jeszcze dokładnie numerki). Dodatkowo z klapą masz EGR. I cena zupełnie inna niż do BKD... Tylko upewnij się, że to nówka.
  • JOY
    Rider
    • 2008
    • 641

Mam trochę nietypową sprawę. Ale nie chcę fatygować Janusza Weissa

Otórz, kolega wnerwiony bezmyślnym oślepianiem przez kolejnego "mędrca" jadącego na halogenach gdy nie ma takiej potrzeby postanowił dawć znać halogeniarzom że to nie fer walić innym po oczach, poza tym ,że niezgodne z przepisami i postanowił odwzajemnić się waleniem długimi. I robić to w na tyle długo by tamci zrozumieli o co chodzi.
    Ja z dziką radością przyłączam się do akcji i jeszcze paru znajomych dziś przybyło, no i proszę Was o dołączenie. Dodatkowo załączamy sobie stosowny komunikat na GG.
    Kto wie może to coś da. Może chociaż co dziesiąty coś zrozumie i wyłączy.

A tak poza tym, to cały czas się zastanawiam po jaką cholerę ludzie jeżdżą na halogenach skoro ich zasięg wystarcza na poruszanie się z prędkością do 40 km/h i jedyna różnica w widoczności to oświetlenie pobocza?

Komentarz

• Klauzero
      Rider
      • 2008
      • 575

Pomysł ciekawy, ale nie wiem czy walenie długimi nie jest bardziej wnerwiające, a odbiorców dodatkowych wrażeń świetlnych może być więcej, niż halogeniarzy na trasie. Równie dobrze moglibyśmy trąbić, migać długimi i rzucać kamieniami w HIDowców, za te piękne wzorki jakie widać przy zamykaniu oczu przez kilka dalszych metrów po minięciu z takim mr. Xenonem...
      Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Joy, ja w 100% popieram pomysł i też chętnie do niego sie przyłaczę Ale czy to coś da to wątpię (choć każda inicjatywa jest cenna). Ja myslę, że lepiej wystosować odpowiednie pismo - petycje do Naczelnika drogówki w danej KWP oraz zainteresowac sprawą media.
        Dlaczego tak myślę? Oto moja ostatnia rozmowa z policjantem z drogówki w Lublinie: Dlaczego panowie nie zwracacie uwagi na inne wykroczena poza przekraczaniem prędkości (tu pokazuję na przejeżdżajace obok nas BMW 5 z włączonymi przednimi przeciwmgielnymi w piekną gwieździstą noc)?
        Odpowiedz policjanta - "bo my mamy kontrolować predkość, a jak byśmy chcieli zwracać uwagę na inne wykroczenia to byśmy nie dali rady" :shock: :shock:
        Na to ja - Ale czy nie uważa Pan, że nie włączanie kierunkowskazów przy zmianie pasa ruchu, czy jazda z właczonymi przeciwmgielnymi, lub lewym pasem jest równie niebezpieczne co przekraczanie prędkośći? Zresztą po to są sprezyzowane te wyroczenia w p.o.r.d żeby je egzekwować, czyż nie?
        Odpwiedz policjanta - Jak by wszyscy jeździli 50 km/h to nie było by problemu :?: Co ma piernik do wiatraka?? Czy przy 50 km/h nie trzeba właczać kierunku przy zmianie pasa ruchu? A moze 50 km/h zwalnia z obowiązku jazdy prawym pasem?
        Po prostu ręce opadają Jeśli sama policja zachęca do łamania prawa i daje innym kierowcom sygnał "łamcie wszystkie przepiesy bylebyście nie przekraczali prędkości". I dlatego myślę ze takie akcje nalezy zaczynać od uświadomienia policji, że jej postępowania jest błędne i kierowcy nie godzą sie na tak wybiurcze traktowanie łamania przepisów !!!
        P.S. Pare dni wczesniej widziałem 2 policyjne radiowozy jadące po mieście 100 km/h. Oczywiście nie miały właczonych sygałow świetlnych ani dzwiękowych.
        Czarny Elegance

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

Ja nie rozumiem jak "halogen" może oślepiać skoro świeci w dół.
          Polska zawiść, ja nie mam to inny też nie może mieć.
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Sebastian_M26
            Oj moze może. i to dośc mocno !!
            Może zastanów się najpierw zanim coś napiszesz :evil: Od kiedy to zawiścią nazywa się reakcję na łamanie prawa ??? Tak, tak jazda z włączonymi przeciwmgielnymi w pogodny dzien lub noc to WYKROCZENIE przewidziane w prawie o ruchu drogowym i zagrożone mandatem 100 zł i 2 pkt karne.
            To samo tyczy sie tylniego przeciemgielnego które mozna włączac TYLKO w przypadku gdy widocznośc spadnie poniżej 50 m.
            Pomijam juz fakt ze poza watpliwym szpanem taka jazda z włączonymi pzrecimgielnymi nic, poza oślepianiem innych, nie daje
            Czarny Elegance

Komentarz

• yoschua
              Rider
              • 2006
              • 339

Widać kolega jeździ mało nocą.

Ja mam wszystkie i nie używam, a z zawiścią nic to wspólnego niema. Ja też po prostu jadąc chce coś widzieć.

Ja nie zawsze świece długimi, te dobrze ustawione przeciwmgielne które świecą naprawdę w dół już sobie odpuszczam bo za często bym musiał migać.
              Za to jak ktoś w piękną gwieździstą noc jedzie na tylnim przeciwmgielnym to już z daleka dostaje długimi bo to bardzo oślepia, a i zmniejsza kontrast ze stopem.
              Sam używam przeciwmgielnych sporadycznie - właściwie podczas mgieł.

Zauważyłem że te przeciwmgielne które są w lampie zespolonej jak w octawii dużo mniej oślepiają jak te zamontowane oddzielnie na dole, ale to pewnie dlatego, że mają dużo większy kąt świecenia w dół, jak również nie da się ich regulować oddzielnie w stosunku do świateł normalnych.
              Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
              HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• januszcm
                Classic
                • 2007
                • 33

Oślepia i to bardzo. A w szczególności kiedy jest nawieszcnia drogi mokra działa jak lustro, samo włączenie halogenów nic nie daje poza oślepaianiem tych jadących z naprzeciwka, a co powiesz o stosowaniu świateł przeciwmgielnych tylnych w nocy w deszczu???? jechałeś za takim "miszczem"?????

A co do wszelakiej maści HIDowców to robią wszelkie Stacje Diagnostyczne???
                Sama policja się tylko ośmiesza, "łapią" tylko aby zapewnić sobie statystyki a i napełnić kasę UW.

Komentarz

• pantol
                  Elegance
                  • 2004
                  • 754

Jak ktoś z przeciwk jedzie na halogenach to można włączyć swoje (jeśli masz).
                  jeśli dojeżdża z tyłu z włączonymi halogenami to włączasz tylne światło przeciwmgielne.

ja tak robie i w zasadzie 0 efektu z małymi wyjatkami. Czasami jak włączysz tylne przeciwmgielne to gość z tyłu (z włączoonymi przednimi halogenami) jeszcze Cię obtrąbi :szeroki_usmiech

IMHO - walka z wiatrakami
                  Jarek "Vinci"

Komentarz

• dede_adam
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 1449

Re: Halogeny w piękne słoneczne dni lub piękną gwiaździstą n

Zamieszczone przez JOY
                    .....odwzajemnić się waleniem długimi. I robić to w na tyle długo by tamci zrozumieli o co chodzi. Ja z dziką radością przyłączam się do akcji ......
                    Hmmm a nie uważasz ze walenie długim przez długi czas może kogoś tak oślepic ze zjedzie do rowu albo wjedzie w Ciebie... :?: Co wtedy ? Z dziką radościa wyjdziesz do jego wraku i powiesz z satysfakcjonującym uśmiechem - to za świecenie
                    halogenami !!! :lol:

nie jestesmy samozwańczymi szeryfami żeby takie cuda wyprawiac... rozumiem dac znac dlugimi albo tez halogenami...ale zeby walic az do skutku :roll:

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

nie no plizzzz :?

[ Dodano: Sro 07 Sty, 09 08:54 ]
                      Zamieszczone przez dede_adam
                      nie jestesmy samozwańczymi szeryfami żeby takie cuda wyprawiac... rozumiem dac znac dlugimi albo tez halogenami...ale zeby walic az do skutku :roll:
                      dokladnie, totalna bzdura
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...